Pstereo | Dumdum Boys
Marinen 18. 19. august 2023
Marinen 18. 19. august 2023
Fredag 22:40, elvescenen
Dumdum Boys
Sammen er vi Pstereo

Hva er vel bedre enn et kjærkomment gjensyn med gamle venner på Marinen neste sommer?

Pstereo og DumDum Boys’ historie strekker seg langt tilbake i tid. Så langt at vi blir sentimentale. Navnet på festivalen kommer fra 1990-skiva «Pstereo», og Trondheims-bandet har spilt på festivalen vår fire ganger – senest koronadigitalt i fjor.

Det var DumDum som headlinet da vi flytta fra Torget til Marinen i 2008, samme år som bandet fylte 20. I 2016 spilte bandet et av sine album i sin helhet for første (og siste) gang på Marinen, og selvsagt var det albumet «Pstereo» som kapret headlinerspoten.

DumDum Boys’ historie strekker seg derimot enda lenger tilbake i tid. Det gikk i punk under navnet Wannskrækk i 1978, før de relanserte seg som DumDum Boys i 1985. Siden den gang har de befestet sin posisjon som en av de fire store i norsk rock, gitt ut elleve studioskiver, en håndfull live- og samleskiver og en mengde singler og EP-er.

Avstandsmessig er det ikke langt mellom fritidsklubben på Angelltrøa og Marinen, men i starten av bandets karriere virket det som om det var langt igjen til Pstereo fra Sorgenfri. På slutten av åttitallet begynte det derimot å skje ting, og etter å ha gitt ut sin første singel «Sorgenfri» på eget selskap i ’86 og EP-en «Bapshuari» samme år begynte plateselskapene å hekte seg på det som skulle vise seg å bli en gryende rockesuksess.

Bandet signerte med CBS og ga i 1988 ut debutskiva med den semiflåsete tittelen «Blodig Alvor Na Na Na Na Na» og et dertil uflåsete lydbilde. Skiva ble betegnet som en av de viktigste norske platedebutene på mange år.

Debutoppfølgerne «Splitter Pine» (1989) og vår navnebror «Pstereo» (1990) gikk heller ikke upåaktet hen. Til felles har de tre første skivene til DumDum at de alle håvet inn Spellemannpris i kategorien rock – en umatchet hattrick i norsk musikkhistorie. Som en side note er bandet et av de som har blitt skjenket flest Spellemannpriser, så den peishylla, den begynner jaggu å bli full.

Albumene dannet grunnlaget for en lang og fjellstø karriere. Hører man utgivelsene DumDum har gitt ut siden den gang kan man nesten bli provosert over hvor enkelt de får det til å høres ut å gi ut en innertier av en skive – gang på gang.

Gode venner holder alltid sammen. Og nå får du muligheten til å oppleve DumDum Boys på trøndersk jord igjen. På Marinen. På Pstereo. I 2022.