Meny

Kvelertak

Friday

Like før kalenderen skulle vise det herrens år 2010 seilte Kvelertak inn i den norske musikkoffentligheten med et knippe promolåter. Den gang da tok de både den norske anmelderstanden og publikum på senga med en fandenivoldsk sjangercocktail ingen før hadde sett maken til.

Bandets fundament består i groovy gitarriff, guttural screamvokal på pur siddis og en overraskende allsangvennlig framtoning. Dette, ispedd iskalde gufs fra den norske svartmetalltradisjonen i form av tremoloer og sporadiske blast beats, gjorde Kvelertak til noe Norge og verden for øvrig aldri hadde sett før.

Flipp kalenderen over til 2018, og Kvelertak fastholder sin posisjon som et av de mest nyskapende hardrockbandene på norsk jord. Debutskiva i seg selv dro i land to Spellemannpriser (i klassen Rock og Årets Nykommer). Oppfølgerskiva «Meir» fra 2013 fortsetter der forgjengeren slapp – med det Dagbladets anmelder kalte «en totalpakke som er helt suveren» idet han klinte til med seks øyne på terningen. Også dette albumet skjenket bandet en Spellemann, denne gangen i klassen Årets Metal.

Det slutter ikke der, også tredjeskiva «Nattesferd» (2016) dro i land en Spellemann i klassen Årets Rock. Fansen, i likhet med anmelderne, trykte også denne skiva til sitt bryst. Eller som anmelder Totto Mjelde i P3 skriver det: «Det er ingen andre som klarer å blande black metal, punk og klassisk ultrafengende rock på samme måte som Kvelertak. Og det er definitivt ingen som kommer ut i andre enden med en sånn dunst av festligheter og moro». Helt sant!

Kvelertak er et band som preges av lekenhet og en enorm spilleglede, og til tross for at sekstetten fra Stavanger tidligere i år byttet ut vokalist Erlend Hjeltvik med Ivar Nikolaisen er det fremdeles et mellomgulvdrepende liveshow og rå energi som preger bandets konserter. Nikolaisen, som tidligere sto for vokalarbeidet i Silver – og nå også i det eminente The Good The Bad And The Zugly, har heldigvis ingen problemer med å fylle Hjeltviks sko. Og nettopp det kan du selv være vitne til når Kvelertak inntar Pstereo for tredje gang sommeren 2019.